Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kerti munkák májusban

Kerti munkák májusban A május hónap sok esővel, csapadékkal látott el minket. Bosszankodhatnánk is a szürke ég, csúszós utak, és az olykor árvízszerűen hömpölygő víz miatt. Mi azonban, akik sokat foglalkozunk a kertünkkel, tudjuk, hogy a most lehulló eső biztosítja gyümölcseink érettségét, tápanyaggazdagságát, a már teljes pompájukban zöldellő, virágzó növények éltető erejét, pázsitunk smaragdzöld színét. Ez a víz bejut a föld mélyebb rétegeibe, és a növényeket nyáron, a forró, száraz időszakokban is ellátja nedvességgel. Bosszankodás helyett mi is törekedjünk inkább az esővíz összegyűjtésére, tárolására, mert ez a legalkalmasabb öntözővíz.

Legkorábbi cseresznyefáink elkezdtek zsendülni. Szüret során arra figyeljünk, hogy a cseresznyét kocsánnyal (szárral) kell szedni, de nem a termőrésszel együtt, mert a jövő évi termést teheti tönkre, ha a gyümölcsöt tartó kis termőrészt is eltávolítjuk. Minden gyümölcsöt szedjünk le a fáról - a korona csúcsán, vagy az ág végén levőket is - mert ezek a fán maradva sok betegség, kártevő terjesztőjévé válhatnak. Gyümölcsfáink levélsárgulása ellen vaskelát vagy vasgálic tartalmú készítmények talajba juttatásával, illetve újabb lombtrágyázással védekezhetünk. Ha a kórt a talaj magas mésztartalma idézte elő, a gyökérzet körüli talajcsere lehet a megoldás.

Fontos, hogy abbahagyjuk a szamóca öntözését. A gyümölcsfákról távolítsuk el a különböző károsítókat, és a károsított növényi részeket égessük el. Vágjuk le az elvirágzott cserjékről az elhervadt bugákat, virágrészeket, elöregedett vesszőket. A díszfák, díszcserjék kedvelt gazdanövényei az amerikai fehér szövőlepkének. A hajtásvégeken telepszenek meg, a megtalált fészkeket a hajtásvéggel vágjuk le, és égessük el.

A rózsák metszésé t már befejeztük, egyedül a futórózsákat ritkíthatjuk még. Feltétlenül vágjuk ki a tőből előtörő vadhajtásokat. Metsszük ki az orgona sarjait is. A növények langyos esők hatására felgyorsuló növekedése megköveteli a kapálás és a gyomirtás gondos elvégzését.

Az őszi sírdíszítésre sokan termesztenek krizantémot is a házikertben. Ehhez most kell a gyökeres palántát beszerezni, és a kertbe kiültetve nevelni. A krizantém nevelése során nem érdemes egy-két tővel foglalkozni, mert elég aprólékos munka. Érdemes többet termeszteni, főleg, ha van elég helyünk, és fóliapalástot is tudunk alkalmazni. Októberben ugyanis már előfordulhatnak olyan fagyok, amikor érdemes takarni a virágokat. Gerberát és fréziát is termeszthetünk szabadföldben, ha van fóliánk: karácsonyig is virágozhatnak takarással és kevés fűtéssel. Ezután a növények tövét fel kell szedni, és teleltetni kell fagymentes helyen.

A levéltetvek ellen védenünk kell a rózsatöveket, évelő növényeinket átnézve bagolylepkehernyó kártételét észlelhetjük, ez ellen is védekezzünk. Kora tavaszi évelőink közül sok elvirágzott, ezeket most is szaporíthatjuk.

Most mutatja legszebb pompáját évelőkertünk, a legtöbb évelő ilyenkor nyílik. Beültethetjük egynyári virágokkal az évelőfoltban esetlegesen előforduló hiányokat - ha nem tudunk pótolni néhány tövet, ami elfagyott, kipusztult a télen. Ugyanígy beültethetünk egynyáriakat a virágos hagymások közé.

A virághagymákat nem kell minden évben felszedni a földből, könnyen elfeledkezhetünk azonban róluk, amikor a növény lombjának leszáradásával csak föld alatti részek maradnak. Érdemes ezért időben megjelölni a hagymák helyét. Még kiültethetjük erkélyeink virágait. Ha az éjszakai hőmérséklet alacsony, érdemes a virágládákat fóliával takarni. Folytassuk szobanövényeink tavaszi átültetését, 15°C fölött már kitehetjük őket erkélyre, ablakba. A langyos eső lágy vizét kimondottan kedvelik, ekkor se vegyük be a növényeket.

Egynyári, kétnyári vagy akár évelő növényeinket is károsíthatják a meztelen csigák, különösen nedves, csapadékos időjárás, vagy rendszeres öntözés esetén. Főleg a leveleket támadják, de bármelyik növényi részt megrághatják. A porrá tört, égetett mész, vagy a porított szuperfoszfát jó nedvszívó anyagok, ezeket alkonyati órákban érdemes kiszórni. Emellett léteznek speciális csigaölő készítmények is.

Figyeljünk, és védekezzünk a földibolhák ellen a nőszirmon (Iris) és az egynyári virágokon. Nézzük át ismételten a gladiólusz töveket: szedjük ki és semmisítsük meg a sárguló, hervadó vagy a feketén csíkos levelű növényeket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tanácsok Tavasz

Keresés