Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A mediterrán növények

A mediterrán növények

Ha mediterrán környezetről beszélünk, azonnal felrémlenek a vakítóan fehér görög házfalak, a sajátos, enyhe dőlésszögű, agyagcserepes tetők,terrakotta színek, napfény, a tenger és az ég kékje.


Ki ne szeretné a nyaralás alatt megtapasztalt hangulatot a környezetébe csempészni. Épülnek is egyre -másra a „mediterrán' stílusú épületek, lakóparkok, és ezek több-kevesebb stíluselemmel meg is idézik a Földközi-tenger partjainak hangulatát.

Kész van az épület, a falakat enyhe narancsos, bézs vagy barnás színre vakoltuk, az agyag tetőcserepek is a helyükön vannak, és a rusztikus lapokból lerakott kőterasz is megvan. Mi mégis úgy érezzük, hiányzik valami a képből. Ha jobban megnézzük a nyaralás képeit, rájövünk, hogy az igazi mediterrán hangulathoz a növények ugyanolyan fontosak, mint az épületek. Buja, lila virágeső a háttér egyik képünkön, hatalmas pálma a másikon. Este, amikor a tavernában üldögéltünk, szőlőlugas alatt iszogattuk a görög gyantás bort. Hatalmas platánfák alatt, vagy olajfaligetekben sétáltunk, az illatokat a hőségben illóolajukat párologtató fűszernövények adták.

  Nézzük, mik is azok a növények, amik ezt az életérzést csempészhetik kertünkbe. Kezdjük a kertben könnyen tartható, teleinket elviselő növényekkel. A platán nálunk is elterjedt fa, sok parkban ma is megtalálható. Óriásira, akár 40m-esre is megnő, kedveli a jó vízellátású talajt. Széltől védett, déli, nyugati oldalon a selyemakác (Albizia julibrissin), ez a filigrán levelű, laza koronájú kis fa nagyon jól érzi magát. Ha szereti a helyét, évente másfél métert is hajthat. Rózsaszín virágai kis pamacsszerű fejecskéket alkotnak, ezek egész nyáron, kora ősszel is díszítenek. Teleinket bíró, mediterrán jellegű cserje a gránátalma (Punica granatum), ha jó helyen van, piros, narancssárga virágaiból finom termést is érlel. A korallberkenye (Photinia) az ágak vége felé vörösödő leveleivel fantasztikus sövénynövény, a szélsőségektől mentes teleket jól viseli. A füge is megmarad szélvédett, napos helyen, sőt hatalmas bokorrá, fává fejlődhet. Gyümölcseit nyár közepétől szeptember végéig szedhetjük.

A kertben jól tartható a legtöbb aromás fűszernövény, erkélyen vagy teraszon edényben, dézsában is jól érzik magukat. A levendula, kakukkfű, oregano, rozmaring jellegzetes illatot árasztanak, meleg, napos helyen fejlődnek a legjobban. A bazsalikom, citromfű, menta és zsálya több vizet igényelnek, és a tövüket is takarni kell télen. Napos helyen ezek is erősen párologtatnak. A frissen szedett fűszerek alkalmasak a jellegzetes mediterrán ételekhez, és gyógyhatásuk is széles körben ismert.

Sok mediterrán növény kifagy a mi éghajlatunkon, de tartásukat egy kis plusz energiával mégis megoldhatjuk. Az elegáns és egzotikus pálmákat erős, hideg telek ellen takarjuk úgy, hogy védjen a téli csapadék és a hideg levegő ellen is. A kenderpálma (Trachycarpus) az egyik leginkább télálló nemzetség. Évente 30-40 cm-t is nőhet, levelei a 80 cm-t is elérik. Ez a növény szakszerű takarással akár -20°C-ot is kibír. A kevésbé télálló pálmákat fűthető takarással ellátva, vagy télen világos de nem fűtött helyre szállítsuk. Ilyenek a Butia capitata, a Brahea armata, a Serenoa repens, a Chamaerops humilis, a Trithrinax campestris, vagy a Sabal palmetto. Sok yukka, agave és kaktuszfajta ugyancsak jó télálló képességgel bír, van amelyiket takarni sem kell.

Cserépben nevelve, és 8-12°C között teleltetve bármelyik virágos mediterrán cserjét tarthatjuk. A legismertebb ezek közül a leander, amit fehér vagy rózsaszín, tölcsérszerű virágáról ismerhetünk meg. A gyakran előforduló pajzstetű fertőzés könnyen kezelhető, ezen kívül könnyen tartható, gyönyörű növény. A kefevirág (Callistemon) vörös, kefére hasonlító virágzatáról kapta nevét, kora tavasszal már a teleltetőben virágozhat. A sétányrózsa (Lantana camara) virágai kezdetben élénksárga színűek, később narancsvörössé változnak. Könnyen tartható, akár sötétben is teleltethető cserje.

A murvafürt (Bougainvillea) jellegzetes futónövény, gazdag, lila virágzását már sokszor megcsodáltuk. A virágba borult hajtások pergolákra, kerítésekre futnak fel, onnan zuhatagszerűen omlanak le. Nálunk csak edényben éli túl a telet, de ha jól tartjuk, egyre nagyobb támrendszerre lesz szükségünk. A golgotavirág (Passiflora) lenyűgöző virágai és a jázmin édes illatú fehér virágai is a támrendszerre futtatott hajtásokon képződnek. A trombitafolyondár ugyancsak elterjedt futónövény a Földközi-tenger partjain, ez nálunk is jól érzi magát, narancs-vörös virágai júliustól szeptemberig illatoznak.

És végül ne feledkezzünk meg a citrusokról sem! Cserépben vagy edényben, télen a huzattól védve könnyen tarthatjuk az ehető gyümölcsű, fanyar ízű kumquatot, a termő citromot, mandarint, vagy lime-ot. A különleges „Buddha keze'(Citrus medica var. sarcodactylis), ami ujjas kézre emlékeztető terméséről kapta nevét, dörzsölés nélkül gazdag édes-gyümölcsös illatot áraszt.

Ha nyáron pálmafa alatt hűsölünk, a saját fácskánkon termett citrom és kertben szedett menta adja a limonádé ízét, amit kortyolgatunk, a teraszon terrakotta cserepes Bougainvillea lila hajtásai bókolnak, jázmin és kakukkfű illata lengi be a levegőt, könnyen a gondtalan nyaralásunk emlékei között találhatjuk magunkat. Már csak a kabócák hangja és a tenger sós illata hiányzik.

Tartalomhoz tartozó címkék: Nyár Tanácsok

Keresés